TRUMP-RESISTENT

Verwarring zaaien. Chaos creëren. Bewust ‘alternatieve feiten’ benoemen, als antwoord op vragen naar feiten. Bij elk bericht hierover een tegenbericht lanceren. Kritische media afdoen als ‘liegende pers’ en welgevallige media onder andere dat weer als ‘nieuws’ laten brengen. Nieuwsitem na nieuwsitem, voor en tegen, eens en oneens. Mensen zo mediamoe maken dat het er op den duur niet meer toe doet of en wat het nieuws is. En het er ook niet meer toe doet of het als waar of als niet waar wordt beoordeeld. Waarheid is niet meer het criterium. Gevoelde waarheid zet de trend. Waar vroeger het buikgevoel nog wel eens een goed raadgever kon zijn in het dilemma tussen hoofd en hart, lijken keuzes nu vaak enkel en alleen nog maar gebaseerd op onderbuikgevoel. Het hoofd is moe. Van alles wat het ziet en wat het hoort. Moe en murw ‘gemediaat’ en dus laat het de buik spreken. In de tijd dat het hoofd vroeger nog ‘even tot tien telde’, heeft de onderbuik nu al negen berichten gepost. One-liners en emoticons passen makkelijk in 140 tekens. Waarom wáár en doordacht als het ook kort en snel kan. Hoe zat het ook al weer met die leugen? ‘Al was die nog zo snel, de waarheid ‘achterhaalt haar wel’? Dat kan korter: ‘ Leugen is snel, waarheid is achterhaald’. Scheelt toch weer zo’n 15 tekens. Daar kun je nog mooi een laatste woord mee maken in je twitterbericht. Bijvoorbeeld om gericht iemand aan te spreken die een beroep heeft van 15 letters. Om hem of haar te vragen of ze de leugen wel willen blijven doorzien. Waarvoor de waarheid nog niet is achterhaald. Ik denk dan bijvoorbeeld aan een AANKOOPMAKELAAR ADMINISTRATRICE AGENTVANPOLITIE AMBACHTSWERKMAN AMBULANCEDOKTER ANTIEKHANDELAAR ASSURANTIEAGENT BAKKERSBEDIENDE BALIEMEDEWERKER BANDENHANDELAAR BEDDENFABRIKANT BEDDENWINKELIER BEDRIJFSLEIDSTER BEHANGERSKNECHT BEJAARDENHELPER BELEIDSADVISEUR BERGBOUWKUNDIGE BIOLOGIELERARES BIOSCOOPPORTIER BLOEMENBINDSTER BLOEMENVERKOPER BOEKVERKOOPSTER BOLLENHANDELAAR BOTENVERHUURDER BOUWVAKARBEIDER BRILLENVERKOPER BUREAUREDACTEUR CIRCUSDIRECTEUR CONCERTZANGERES DAGBLADUITGEVER DETAILHANDELAAR DIAMANTBEWERKER DIERENHANDELAAR DIERENVERZORGER DISTRICTMANAGER DOUANEAMBTENAAR EXPEDITIEKNECHT FIETSHERSTELLER FILIAALHOUDSTER GERECHTSDIENAAR GESCHIEDKUNDIGE GROENTEVERKOPER GRONDSTEWARDESS HANDELSREIZIGER HANDWERKLERARES HOOFDCONDUCTEUR HOOFDINSPECTEUR HOOFDONDERWIJZER HUISHOUDKUNDIGE INSTRUMENTMAKER KAARSENMAAKSTER KAARSENVERKOPER KAASLEVERANCIER KAASVERKOOPSTER KANTOORBEDIENDE KANTOORJUFFROUW KAPPERSBEDIENDE KAPPERSLEERLING KARTONFABRIKANT KLEINKUNSTENAAR KLEUTERLEIDSTER KLOOSTERBROEDER KNOPENFABRIKANT KOFFIEHANDELAAR KOSTUUMNAAISTER KRAANBESTUURDER KRANTENBEZORGER KRANTENVERKOPER KRUIDENVERKOPER KUNSTHISTORICUS KUNSTLOODGIETER KWARTIERMEESTER LANDBOUWKUNDIGE LANDMEETKUNDIGE LEGERCOMMANDANT LOMPENHANDELAAR MACHINETEKENAAR MAGAZIJNBEDIENDE MESSENFABRIKANT MESSENHANDELAAR MEUBELFABRIKANT MEUBELHANDELAAR MEUBELONTWERPER MISDAADADVOCAAT MODEONTWERPSTER MOLENAARSKNECHT MONDHYGIëNISTE MUSEUMDIRECTEUR MUZIEKHANDELAAR MUZIEKPAEDAGOOG MUZIEKRECENCENT MUZIEKREDACTEUR PAARDENGELEIDER PAARDENVERKOPER PALINGHANDELAAR PAPIERFABRIKANT PENSIONHOUDSTER PIANOREPERATEUR PIANOVERHUURDER PRIVESECRETARIS PROVIANDMEESTER PSYCHOTHERAPEUT PUZZELREDACTEUR RADIOJOURNALIST RADIOMEDEWERKER RADIOOMROEPSTER RADIOTELEFONIST RECLAMEADVISEUR RECLAMESCHILDER RECLAMETEKENAAR REISORGANISATOR RIETMATTENMAKER RIJWIELHANDELAAR RUNDVEESLACHTER SCHAAPSHERDERIN SCHAPENSLACHTER SCHEEPSKAPITEIN SCHEEPSOFFICIER SCHEEPSTEKENAAR SCHILDERSKNECHT SCHOENHANDELAAR SEINHUISWACHTER SLAGERSBEDIENDE SPOORWEGBEAMBTE SPORTJOURNALIST STATIONSBEAMBTE STRAATHANDELAAR TABAKSHANDELAAR TABAKSIMPORTEUR TANDHEELKUNDIGE TEKENONDERWIJZER TELEFOONMONTEUR TONEELRECENSENT TONEELREGISSEUR TONEELSPEELSTER TRAPEZEACROBAAT TREINBESTUURDER TREINCONDUCTEUR TUINBOUWKUNDIGE TULPENHANDELAAR VALUTAHANDELAAR VARKENSSLACHTER VEEKEURINGSARTS VEILINGBEDIENDE VERKEERSVLIEGER VERPLEEGKUNDIGE VERSLAGGEEFSTER VLIEGTUIGBOUWER VODDENHANDELAAR VOETBALMAKELAAR VOETREFLEXOLOOG WAGENBESTUURDER WERKTUIGKUNDIGE WIJKVERPLEEGSTER WISKUNDELERARES WONINGINRICHTER ZEILINSTRUCTEUR ZUIVELHANDELAAR ZWEMINSTRUCTEUR ZWEMVESTENMAKER.

Om chaos en verwarring te voorkomen heb ik het bovenstaande maar even alfabetisch gezet. En mocht iemand zichzelf missen omdat zijn of haar beroep van 15 letters er niet tussen staat: gewoon even tot tien tellen en een korte reactie achterlaten. Komt goed. Trump-resistent zijn ook vijftien tekens.

Groet,
COLUMNSCHRIJVER

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s