Nacht van de nacht-performance

Het geluidsbestand dat je hier kunt horen is een weergave van mijn muzikale voordracht tijdens de Nacht van de Nacht-wandeling op zaterdag 27 oktober jongstleden. Een nachtwandeling met op vier onverwachte plaatsen, in ‘the middle of nowhere’ een korte stop, waar de wandelaars werden verrast. Ik was één van die ‘verrassingen’…

Om 10 minuten over zeven zou ik de eerste wandelgroep kunnen verwachten, was me verteld. Dus om half zeven ’s avonds bereidde ik me voor op de plek, die me was aangewezen door Ton Wismans, lid van de organiserende Groengroep uit Sevenum. Het schemerde al en het zou snel donker worden. Ik zette mijn buikorgel op de juiste plek en richtte me verder in op de plek, die ik ’s middags met de fiets al verkend had.

Er was nog net genoeg licht om een 360 graden opname te maken met mijn iPhone. Voor later, dacht ik, want wie weet, kon ik met de ervaring van vanavond nog wel wat meer doen. Voor wie het interessant vindt: ik bevond me tien meter van de plek waar de Kattenstaartseloop uitmondt in de Molenbeek. Als je goed luisterde, dan hoorde je het watervalletje ruisen.

nachtfoto
Nachtfoto met rechtsonder de Kattenstaartseloop die een paar meter verderop uitmondt in de Molenbeek in Sevenum.

Ik sloot de microfoon aan op mijn soundcube en positioneerde de microfoonstandaard zodanig, dat ik kon spreken en tegelijk tekst kon aflezen van een blad op mijn muziekstandaard. Want ik had speciaal voor de gelegenheid een gedicht gemaakt, dat ik wilde voordragen op de muziek van één van mijn orgelnummers. Toen even voor zeven de begeleider vanuit de Groengroep mij gezelschap kwam houden, stond alles klaar.

Lang verhaal kort, die nacht vier keer een groep mogen begroeten. In het donker weliswaar vooral de contouren van die wandelaars gezien, maar toch dankbaar het applaus vier keer in ontvangst mogen nemen. Behalve het gedicht over de Nacht van de nacht, heb ik ook nog een walsje laten klinken uit mijn orgel. Ik wist van te voren bijna zeker dat niemand van de wandelaars ooit al in het donker had ‘gesjoenkeld’, hier op de kruising van de Kattenstaartseloop en de Molenbeek. Voor de zekerheid heb ik dat wel bij elke groep even nagevraagd maar ik bleek gelijk te hebben…

Ná zaterdagavond 27 oktober 2018 zijn er zo’n 120 personen in de wereld, die dat genoegen wél hebben gehad en die unieke ‘sjoenkel-ervaring’ op die plek samen hebben beleeft. Dat gegeven alléén al is vermeldenswaardig. Dus bij deze. Met dank aan de Groengroep Sevenum voor de organisatie.

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s