‘Jan vaan den Edah…’

Er volgde een korte stilte. En iedereen had de twee woorden ‘klets boem’ na ‘Edah’ er al bij gedacht, voordat Lucie ze daadwerkelijk uitsprak. Lucie Geurts begon er zingend het ‘in memoriam’ van Jan Lucassen mee. Miek, zijn vrouw, hun kinderen en de kleinkinderen waren bijna geluidloos met Jan de kerk binnengekomen. Even geluidloos als het opstaan van alle aanwezigen, nog voordat de bel daartoe opriep. Het was alsof de stilte sprak.

Misschien was het wel dezelfde stilte die er de afgelopen tien jaar in Jan verscholen had gelegen. Iedereen kende hem en velen wisten wie Jan Lucassen was. Maar veel minder mensen kenden de stilte die de laatste jaren gepaard ging met zijn leven. En er was er maar één, die twee keer per dag die stilte doorbrak. In stilte. En in liefde. En nu waren ze allemaal hier. Om daar eer aan te bewijzen. Aan de herinnering. En aan liefde in stilte.

De mensen die afscheid kwamen nemen wisten het. Horst wist het ook. Jac Hanssen wist het. Hij tokkelde nog voor de dienst begon op zijn gitaar achteloos het prachtige nummer van Johnny Cash: ‘Hurt’. Herkenbaar zonder woorden. Pijn. Voor ál die tijd zonder woorden. Thuis moest ik denken aan die tijd. Maar ook aan de tijd mèt woorden. Aan de tijd dat Jan vriendelijk glimlachend zijn klanten te woord stond. Of van vele gebeurtenissen in zijn dorp filmopnames maakte. Alsof hij toen al wist dat wat was vastgelegd, niet meer vergeten kon worden.

In de dienst droeg Lucie het prachtige gedicht van Toon Hermans voor:

Ik kon niet zeggen wat ik voelde,
ik heb het ook niet uitgelegd
Maar toch wist jij wat ik bedoelde
De stilte had het al gezegd.
Als ik je kuste of je griefde
in blijheid of in droefenis
De liefde is pas echte liefde
Als stilte taal geworden is…

Het raakte me. Juist omdat de stilte die ochtend al gesproken had. En dat al dagen eerder, ja zelfs jaren daarvoor al had gedaan. De laatste jaren de stilte van Jan, als hij door Miek door Horst werd gereden. Maar ook daarvóór, de niet in woorden te vatten stilte van het verlies van twee kinderen, Carolien en Frankie. De stilte van Miek, als ze tussendoor bij Liesbeth haar koffie dronk en haar sigaret rookte. De stilte van het schilderij dat ze van Jan maakte. Het stond afgebeeld op het gedachtenisprentje dat werd uitgedeeld. Jan in pasteltonen, in de tijd dat hij waarschijnlijk bij de Edah de voorraden registreerde. Dezelfde tijd dat zijn kinderen en later zijn kleinkinderen hem daar aan het werk zagen.

Dezelfde plek waar hij zijn kinderen en kleinkinderen ook zag. Tijdens de dienst haalden z’n kleinkinderen herinneringen op aan die periode. Altijd wel een open zak chips of een ijsje had opa voor ze. Ze herkenden de verhalen van hun ouders die als kind blijkbaar al mochten rolschaatsen door de winkelpaden. De geschiedenis leek zich in al zijn vriendelijkheid te herhalen. Tot aan de eeuwwisseling. Vanaf die tijd nam meer en meer de stilte de plaats in van de herinnering.

Veel mensen hebben zich vanochtend de tijd genomen om hun herinneringen aan de stilte van de dienst toe te vertrouwen. Al die tijd van al die mensen bij elkaar opgeteld, bedacht ik vanmorgen, is slechts een fractie van de tijd die Miek met Jan heeft doorgebracht. In al die jaren dat er voor Jan allang geen tijd meer bestond. Geen woorden meer waren. En heel lang zelfs alleen een lappenpop een tastbaar gevoel van werkelijkheid voor hem was.

Als stilte taal is -en dat geloof ik- dan zou die stille pop wel eens de onuitgesproken liefdesverklaring kunnen zijn geweest naar Carolien en Frankie. Naar zijn andere kinderen en kleinkinderen en naar Miek. Als ‘ houden van’ geen woorden meer heeft, dan is ‘vasthouden van’ een stil maar krachtig alternatief. Zo krachtig dat zelfs het moeten loslaten daar niet tegenop kan. Jan vaan den Edah… Horst houdt hem vast. In stilte.

, , , ,

 1. #1 door Francie lucassen op 11 maart 2017 - 17:36

  Nou Geert wat mooi geschreven.! Dank je wel!

 2. #2 door Truus van ooijen op 11 maart 2017 - 17:59

  Wauw wat een mooie woorden net zo mooi als hij was !!!

 3. #3 door Marc op 11 maart 2017 - 18:17

  Hiël krachtig verwoord, ik waer der stil vá….

 4. #4 door Stefania op 11 maart 2017 - 18:51

  Wat een ontzettend mooi eerbetoon.

 5. #5 door marian vogels op 11 maart 2017 - 19:08

  prachtig geert

 6. #6 door bEP VERHAEGH op 11 maart 2017 - 19:49

  ERG MOOI VERWOORD, HEEL VEEL STERKTE

 7. #7 door Miek Verstegen op 11 maart 2017 - 19:56

  Prachtig Geert. Deut meej denke aan vroegere joare daat weej met sMoek boedschappe deeje beej d’n Edah. Wear effe trug in dean gooje alden tied!!! Maar brengt meej ok wear effe trug in d’n tied beej Elzenhorst. Op bezeuk beej sMoek en zVa. En doar kwoamde ok Jan vaan d’n Edah teage… Moei geschreve.👍😗

 8. #8 door Daniëlle maas op 11 maart 2017 - 19:57

  Mooi zeg….jij hebt verwoord hoe iedereen het vanmorgen ervaarde….een prachtig eerbetoon aan een geweldig lief mens….jan van den edah….voor altijd een plekje in mijn hart…

 9. #9 door Jetty Martens op 11 maart 2017 - 20:06

  Prachtig!! Echt heel mooi geschreven.

 10. #10 door Natalie Nagels-Craenmehr op 11 maart 2017 - 21:48

  Was altijd een prachtig mens….van binnen, Èn van buiten. Rust zacht Jan ❤

 11. #11 door Helmi op 11 maart 2017 - 21:53

  Geert, wat toch weer mooi geschreven. Knap hoor!

 12. #12 door Riet op 11 maart 2017 - 23:30

  Geert heel mooi geschreven

 13. #13 door Marij Bertrams op 12 maart 2017 - 00:09

  Geert erg mooi omschreven, het is precies het gevoel wat iedereen aan Jan van dun Edah heeft en vanmorgen tijdens de dienst ervaren heeft.

 14. #14 door Wil Lucassen op 12 maart 2017 - 09:29

  Prachtig geschreven, dank je wel Geert!

 15. #15 door peter op 12 maart 2017 - 09:36

  prachtig geschreven, erg mooi verwoord, heel erg bedankt !!

 16. #16 door francien op 12 maart 2017 - 12:51

  Wat een mooie woorden voor een mooi mens als Jan vaan den Edah. Zoals je kunstig het gevoel verwoord in gedachten kan het voortbestaan voor een ieder die hem kende en liefhad. Fijn dat je dit voor hem hebt gedaan maar ook vooral voor hen die hem achterlaten…

 17. #17 door marij janssen op 12 maart 2017 - 16:22

  Prachtig…, mooi geschreven voor jan en familie.
  Dank ook voor zijn vele filmpjes gemaakt bij de mission. Dat je hemzelf altijd hoorde lachen op de filmpjes achter de camera, dát vond ik het mooiste ……

 18. #18 door tiny jacobs-derkx op 13 maart 2017 - 10:12

  Veel sterkte voor Miek wat ben je een flinke vrouw

 19. #19 door Franca op 13 maart 2017 - 10:21

  Ik bin d’r stil vaan……….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

 • Noteer je emailadres als je via mail geïnformeerd wil blijven over nieuwe posts op deze blog.

  Doe mee met 674 andere volgers

 • Als je het leuk vindt om een verhaal te horen, kan dat hieronder…

%d bloggers liken dit: