Circus Den Haag

‘Circus Den Haag komt naar Limburg’. Deze kop staat zaterdagmorgen in Dagblad de Limburger op de voorpagina. De kop verwijst naar een artikel op pagina zeven van het regiokatern. Voordat je daar aankomt, kom je op pagina vier van het binnenlandkatern eerst nog een met een pilsje proostende Geert Wilders tegen. ‘Heineken’ is duidelijk te lezen. ‘Eigen merk eerst’ zal Geert wel gedacht hebben. Aanleiding voor die foto is de uitgestelde flyeractie in Volendam. Uitgesteld vanwege problemen met zijn beveiliging. Al breed uitgemeten in heel veel eerdere artikelen, al weken dagelijks hiervoor, maar goed. Een proostende Wilders doet het altijd goed moet de fotoredactie van de krant gedacht hebben.

Eén pagina verder, een nog wat grotere foto van Sybrand Buma. Hij mag in een uitgebreid artikel zijn visie op de politieke werkelijkheid geven. Bij hem geen Heineken, maar de achtergrond van zijn geposeerde foto  geeft niet veel hoop op moderne en verrassende stellingnames. Zouden politici hun eigen werkkamer mogen inrichten, vraag ik me af. En zo ja, wat zegt dat dan over Sybrand Buma?

Voordat ik bij het op de voorpagina aangekondigde artikel over Circus Den Haag aankom, lees ik dat de kieslijsten fout zijn bezorgd. De lijsten uit Horst aan de Maas zijn blijkbaar in Helden, Maasbree en Goes beland. Én bij mij in de bus, denk ik meteen. Want ik heb die lijst wél gekregen. En bovendien, bedenk ik me, zal de inhoud van die kieslijsten toch wel in het hele land hetzelfde zijn? Het zijn tenslotte landelijke verkiezingen. Nou, dat blijkt dus een foute gedachte. Kiezers in Limburg kunnen bijvoorbeeld niet kiezen op de partij ‘Lokaal’. En grotere partijen hebben per regio verschillende lijstduwers. Alleen in Limburg kan men bijvoorbeeld stemmen op PvdA-lijstduwer Birgit op de Laak. Elders in het land kan dat niet. Nou ja, in Goes nu ook…

Na deze toch al aardige opwarmertjes die het Haagse circus illustreren, land ik een paar pagina’s verder toch op de aangekondigde pagina zeven. CDA-Tweede kamerlid Pieter Omtzigt is in Maasbracht geweest. Weer knalt de foto eruit en lijkt het alsof er een netjes geklede buutreedner een halfvol zaaltje niet verklede carnavalsvierders aan het lachen probeert te maken. De kop van het artikel wakkert die indruk nog aan: ‘De buutteton is nog maar koud weg’. Maar de foto is bedrieglijk. Er valt niks te lachen. Het gaat over pensioenen.

Én over Martijn van Helvert. ‘Limburgs hoop in bange CDA-dagen’ schrijft journalist Wim Doesborgh. Martijns ‘circus’ is hem volgens Doesborgh al vooruitgesneld. Blijkbaar staan er aan de toegangswegen grote posters van Martijn. Een verkiezingsauto is bekleed met zijn beeltenis. Er staat een levensgrote popup van Martijn in de zaal, er liggen honderden Martijnpamfletten op de tafels. Er is een aparte stand met Martijnwijn. Je kunt kiezen uit rode, witte en alcoholvrije, in een blijkbaar aflopende prijsstelling. Er zijn Martijnmokken en Martijnglazen. Voordat Pieter Omtzigt over de pensioenen begint benoemt hij Martijn nog even, blijkens het citaat dat ik in de krant lees: ‘Hij zet het CDA en zichzelf sterk in de markt. En dat doet hij uitstekend’.

Politici die zich uitstekend in de markt zetten. Ik denk nog even na over die zin en kom dan op het einde van het artikel de uitsmijter van Wim Doesborgh tegen. Hij vraagt aan de aanwezige Ria Oomen wat zij van de alom aanwezige Martijn van Helvert vindt. Doesborghs vraag wordt wat geframed door z’n inleiding dat eerst ‘Ria haar beeltenis tussen koeien in elk weiland en aan elke lantaarnpaal te zien was’. Hij kwalificeert het nadenkend uitgesproken antwoord van Ria als een ‘mooie geheimzinnige CDA-slogan. ‘Ach’ zegt ze, ‘ik zeg maar zo: je moet vóór, tijdens en ná de campagne zorgen, dat je je collega’s te vriend houdt’.

We zitten nu nog in de fase ervóór en tijdens. Hoe het circus straks na de campagne zal uitpakken, daarvoor is het nu nog te vroeg. Maar dat we de komende dagen tot 15 maart nog het een en ander voor de kiezen krijgen, dat staat wel vast. Het circus is onmiskenbaar weer in de stad. Er lopen clowns en messenwerpers door de straten. Sommigen proosten met Heineken. Ik ben trouwens benieuwd hoeveel mensen uit Goes voor Birgit gaan stemmen…

 

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s