Geen zin

Allerlei gedachten gaan er door mijn hoofd, voordat het woord er staat. Ik schrijf het op en kijk er een tijd naar. Zingeving. Is het dat? Als je momenten hebt dat je nergens zin in hebt, dat je dan naar zingeving moet zoeken? Wat is dat dan? Waar vind je het? Wie of wat geeft je die ‘zin’?

Mijn vakantie heb ik voor een deel gevuld met het lezen van een boek waarin filosofen van de laatste halve eeuw hun visie geven op spraakmakende stromingen en thema’s van de afgelopen decennia. Zingeving zou zomaar zo’n thema kunnen zijn. Het is voor mij -in ieder geval vandaag op deze ‘zinloze’ regenachtige dinsdag- spraakmakend.

Ik merk dat ik, al lezende, vooral geboeid word door passages die mij ‘als persoon’ aanspreken. Ik word me er op zulke momenten van bewust dat ik het zelf ben die interpreteert. Waar theorie praktisch wordt vertaald, of waar ik meen zelf een vertaling te kunnen geven, daar ontstaat voor mij ‘zin’. Maar tegelijk ook weer massa’s nieuwe vragen. Gelukkig is het een dik boek.

Geen zin. Vanmiddag opgelost door te gaan hardlopen. De top 2000 op shuffle, oordopjes in en vort. De verrassing toelaten, van muziek en zo nu en dan spraakmakende teksten. Streaming music. Eveneens van de afgelopen decennia, die muziek. Spraakmakend en ‘stromend’… Zinnig? Of zinloos. Geen zin? Hoe dan ook. Vanavond opgelost met een poging om het te verwoorden en op te schrijven.

Misschien moet je zingeving niet zoeken, maar moet je je er door laten verrassen. Zou het dat kunnen zijn? Nieuwsgierig blijven ontdekken? Wie weet. Ik heb nog een paar filosofen te gaan. En mijn vakantie is ook nog niet helemaal op. Dat zint me wel. ‘Heej, little girl is your daddy home’, zingt Bruce Springsteen in mijn oor. Lekker. Ondanks -of misschien wel dankzij- z’n ‘bad desire’. Slechte zin? Geen zin? Wat nou!

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

2 gedachten over “Geen zin”

 1. zingeving …
  doe maar wel een soort van zoeken denk ik dan…
  de soort van met open armen en opgeheven hoofd, (als dat lukt, ik loop zelf vaak naar de stoep kijkend rond) ), de hemel met de ogen afstruinen en op ontvangen staan – kom maar kom maar kom maar

  Ik kan -nog- niet hardlopen op straat, of laten we zo zeggen, ik heb er geen zin in, maar heb /ben gsiteren dan eindelijk dat stalen ros beklommen wat hierboven in oppashuis staat – zo’n fitness gevaarte wat mij in ieder geval het meest aan een steppen op de plaats doet denken.
  Fijner dan een fietsgeval, ook wel hometrainer genoemd –
  Ik had me voorgenomen dat ik net zo lang zou steppen als één aflevring van een door mij geliefde serie op Netflix zou duren – alleen deed de wifi het qua bereik boven niet (door ‘qua’ moet ik aan Wordfeud denken, jump jump ;-))
  ….dusss heb ik het bij een lullige twintig minuten gehouden voor de eerste keer. Ook niet slecht, ik weet het. Met een conditie als een krant moet ik een manier verzinnn waarmee ik mezelf kan verleiden lang genoeg in beweging te komen/blijven om die te verbeteren ,Beweging die er wat toe doet, zoden aan de dijk zet, geluksstofjes aanmaakt die smakennaar meer, spieren doet voelen dat ze bestaan, en vooral vetverbrandend conditie verbeterd…

  Na ja, ik ga als vanzelf op mijn paraatstoel als ik jou lees. Of dat zinnig is (wat ik schrijf dan) wens ik te betwijfelen, maar wel even lekker en leuk om te doen.
  Tegelijk beddenk ik, ga ik me maar weer houden aan mijn eigen devies: als ik een reactie op een blog schrijf die langer is dan tien zinnen, dan maak ik er een eigne blog van, want dan gaat het me blijkbaar genoeg ter harte of geeft het me goeg plezier – Kortom, ik kopieer en plak dit in een draft voor morgen, en kijk er dan morgenochtend nog eens naar, of ik er iets vna ga brouwen, of er een ander iets actueler mijn schrijfdacht vraagt – in ieder geval om de spelvouten die er ongetwijfeld in geslopen zijn, eruit te slopen.

  Ik vind wat jij schirjft bijna altijd zinnig,Geert, al was het alleen maar omdat het prettig leest én omdat ik triggeren zinnig vind, getrigegrd worden, maar vaak ook gewoon mooi wat je schrijft, op meerdere vlakken mooi – woord en taal gebruik, en speelsheid daarin….

  evengoed, jacht op zingeving, het is geen sinecure…Net als jacht op gezondheid en verleidingen weerstaan die dat in de weg staan.

  Misschien zet ik zometeen bij het steppen een luisterboek van de bieb op op in plaats van een dvd – of inderdaad Bruce Springsteen, of Leonard Cohen, of,of,of..

  Dank je wel en fijne dag
  Carolien

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s