Tussen de regels

Een beetje uit het lood. Wat losgeslagen. Onevenwichtig. Zoekende. Hij probeerde voor zichzelf het gevoel te beschrijven dat hem bezighield. Niet lekker in z’n vel. Zo was het omschreven in de opdracht die het bureau had gekregen. Hij had de opdracht zelf mee mogen schrijven. Want hij had tenslotte ook zelf aan de bel getrokken. Heel veel complimenten had hij daar voor gekregen. Hoe goed het was dat hij zo ‘zelfreflectief’ was. Zo open en eerlijk zijn problemen op tafel durfde te leggen. Hij nam die complimenten voor wat ze waren, omdat hij het zelf niet als een prestatie ervoer. Meer als een nederlaag. Zeker in het begin. Waar was die drive en dat zelfbewustzijn gebleven?

De taak was ook helder beschreven. Hij moest weer ‘in zijn kracht komen’. Het afgelopen half jaar had hij, samen met zijn coach, daar veel tijd in gestoken. Allereerst om helder te krijgen wat er nu eigenlijk gebeurd was. Hoe had het toch zo ver kunnen komen? Wat was het waardoor hij zo van zijn stuk was geraakt. Van zijn stuk. Weer zo’n omschrijving die zijn gemoedstoestand beschreef. Beetje bij beetje ontstond er een beeld. Langzaamaan werd hem duidelijk wat redenen zouden kunnen zijn voor de donkere wolken van toen. Had hij voorzichtig het wolkendek hier en daar al wat open zien trekken. Zo nu en dan leek er zelfs al weer een wat waterig zonnetje in zijn hoofd te schijnen. Men zei dat het te zien was. Hij liep weer wat meer rechtop en hij lachte weer wat vaker. Bedoeld als een compliment, maar het gaf hem op dat moment even een wat mistroostig gevoel.

Emoties waren er nog steeds. Als flarden witte zomerwolken. Allerlei vormen. Van alles kon je er in zien. Alleen was dat wat hij zag vaak niet hetgeen de ander zag. Hij ervoer dat eens te meer bij het afrondend gesprek. Een nieuw begin moest het inluiden, vond hij. Die witte zomerwolk in zijn hoofd, waarin hij af en toe al wat vaag de contouren van zijn toekomst zag. En toch kreeg hij even het gevoel dat die schaapjeswolk een wolf werd. Even maar, want al snel besefte hij dat hij nog steeds zelf de toeschouwer was. Hij bepaalde wat hij zag. Tussen al het blauw waren er nog zoveel andere witte wolken te zien. Vluchtige vormen, dat wel. Niet grijpbaar. Wat losgeslagen. Ook zoekende naar hun eigen vorm, leek het. Hoe duidelijker, hoe krachtiger.

Dat weekend droomde hij opnieuw die droom. In een onbekende, afgesloten ruimte was hij met iemand die hij hoorde te vertrouwen. Ook wílde vertrouwen. En tóch was hij op z’n hoede, terwijl hij zich tegelijk heel zeker voelde. Alsof hij die ander altijd een slag vóór zou zijn, wannéér die z’n slag ook maar zou slaan. Een geladen situatie, niettemin, in die droom. Hij werd wakker voordat er iets gebeurde. In zijn hoofd was de droom nog heel levend. Hij voelde dat er een sterke band was tussen die twee personen. Bijna alsof ze samen één waren, ja, zelfs niet zonder elkaar konden bestáán. Wáren het wel twee personen? Uit de sfeer van die gedachten ontstond een zin die hij op dat moment heel treffend vond voor wat de droom in hem had losgemaakt. In het volle besef dat de weken en maanden daaraan voorafgaand ook een rol hadden gespeeld, besloot hij die zin op te schrijven: ‘Ben ik de gevangene of de bewaker van mijn leven?’. Hij draaide zich nog een keer lekker om. Morgen, dacht hij. Morgen zal ik daar eens wat regels over op papier zetten.

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

3 gedachten over “Tussen de regels”

  1. De balans zoeken in het leven is het moeilijkste dat er is. Je probeert het voor iedereen goed te doen. Maar ervaring leert denk eerst aan jezelf zonder egoïstisch te zijn en dan aan andere. 😘

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s