Vrijdag de dertiende

Vrijdag de dertiende. Alsof daar nog niet genoeg over geschreven is. Maar ik wilde beginnen met schrijven en dit was het eerste onderwerp dat in me opkwam. Eigenlijk een gelukje dus. Maar ook wel een beetje triest als je wel de drang maar niet het onderwerp hebt om over te schrijven. Dat is net zoiets als praten zonder iets te zeggen. Nou komt dat laatste zeer regelmatig voor, dus zo ongewoon zal het dan ook wel weer niet zijn. Niet ophouden nu. Net als de regen.

Vrijdag de dertiende. Iets meer dan halverwege de vakantie. Ook zoiets waar veel over gepraat maar heel weinig over gezegd wordt. ‘O, jullie gaan niet weg? Nou, dat kan ook heel leuk zijn hoor, als het weer goed is…’. Ja, dat is zo. Jullie zijn net terug? Veertien dagen zon? Lekker… En zo gaat dat maar door. Net als de regen.

Vrijdag de dertiende. Ik heb net de krant gelezen. Een ingezonden brief van een ongetwijfeld ongelukkige lezer blijft door mijn hoofd spoken. Zeker omdat ik het heb over geen onderwerp hebben en toch willen schrijven. De man gebruikte zeven verschillende argumenten om zijn punt te maken. Elk argument stond compleet los van het vorige. En stuk voor stuk hadden ze niks met zijn punt te maken. Geen onderwerp, wel schrijven. Nikszeggend. Gewoon doorgaan moet hij gedacht hebben. Net als de regen.

Vrijdag de dertiende. Gewoon een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Want wiskundig is het volgens mij niet zo moeilijk te bewijzen dat er op alle andere vrijdagen een grotere kans is op een ongeluk. Maar goed, het zal wel net zoiets zijn als met homeopathie. Je moet er in geloven. Of niet natuurlijk. Wel grappig dat water geheugen zou hebben. Zou die regen van vandaag weten dat ze gisteren ook al gevallen is?

Morgen is het zaterdag de veertiende. Dat komt, schat ik even voor het gemak in, net zo vaak of net zo zelden voor als vrijdag de dertiende. Zeker weten doe ik dat niet, maar met een beetje gezond verstand lijkt me dat heel aannemelijk. En toch moet je daar voorzichtig mee zijn, met gezond verstand. Want voor je het weet schrijf je ingezonden brieven naar de krant en geloof je bruinverbrande buren over de zon in het zuiden.

Vrijdag de dertiende. Ik las dat er ook buien voorspeld zijn voor de rest van het weekend. Heeft te maken met één grote depressie. Tja. Onverdunde waarheid. Hoewel het buiten nu is gestopt met regenen. Gelukkig…

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

2 gedachten over “Vrijdag de dertiende”

  1. Vrijdag de dertiende als ongeluksdag heeft te maken met het Christendom. Jezus had vrijdag zijn laatste avondmaal met dertienen aan tafel. Daarom is vrijdag de dertiende ongeluksdag… In sommige landen zijn ze niet zo vergezocht en hebben ze besloten vrijdag de dertiende tot geluksdag te bombarderen. Mijn beste vriendin werd op vrijdag de dertiende dertien, was dubbel zoveel pech, of dubbel zoveel geluk?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s