Facebook

Er is weer een Facebookgroep opgericht met een duidelijk omschreven doel. Als de initiatiefnemers goed geciteerd zijn, dan gaat het om ‘het bundelen van onder andere informatie, ervaringen, meldingen, meningen en de stem van de bevolking. Deze bundel zal worden gedeeld met de gemeenteraad zodat er de juiste beslissingen worden gemaakt voor onze toekomst’.

Mhm. De juiste beslissingen nemen is altijd een goed voornemen, maar wat ik me afvraag is wanneer een beslissing juist is en wanneer niet. Welke ‘informatie, ervaringen meldingen of meningen’ leiden tot die ‘juiste beslissingen’? Zijn er bijvoorbeeld ook meningen die per definitie onjuist zijn? En is ‘de stem van de bevolking’ één op één door te vertalen naar ‘onze toekomst’? De toekomst van wie?

Ik heb bewust het onderwerp van de nieuwe Facebookgroep even achterwege gelaten. Want dat kan makkelijk variëren, terwijl het onderliggende doel -zoals hierboven beschreven- nagenoeg gelijk kan blijven. Het zou om corona maatregelen kunnen gaan of om, ik noem maar wat, het Horster Hundje. Ook hier leent en leende Facebook zich er bij uitstek voor om ‘meningen’ te verzamelen en die te pas en te onpas over elkaar uit te storten. Digitaal klinkt de ‘stem van het volk’ luider dan ooit. 

Als je ‘Facebook’ letterlijk vertaald, dan is het een ‘boek met gezichten’. Het is een beetje wrang dat we met elkaar die essentie van Facebook een beetje kwijt lijken te raken. Misschien moeten we ons weer vaker het gezicht van de ander voor de geest halen, voordat we ons eigen gezicht pontificaal in de spotlights menen te moeten zetten. Alle anoniemen even buiten beschouwing gelaten. Want die lijden sowieso (aan) gezichtsverlies.

Fijne dag nog!

GvdM

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s