Tied

Waat is daat toch mit dun tied?
We kriege steeds mier middele um sneller te laeve. Via internet kunde de boëdschappe bestelle beej Vershuys.com. Die kome ut grei thoes brenge. Zò vers, daat ut, toen geej bestelde, nag ni geplukt kôs zie. In dun tied daat ge neet naar de weenkel hooft, kunde moei via de gementelijke website oow oetreksel vaan ut geboarteregister opvroage. Umdaat daat zo mekkelijk giët, vrogde dur ok ma gelijk en bewies vaan good gedraag beej. Ge wet noeit woa daat good vur is. Umdaat ge toch op internet ziet, kiekte oow banksaldo effe noa en sloete die reisverzekering vast af, die ge ovver drie waeke toch nuudig het. Zoë, daat schilt wer ennen hoëp tied, denkte da. Kiek, en doa giët ut fout. Want ondertusse haet Leon Litjens drie twitterberichte ut worldwideweb igeslingerd. Haet Roy Bouten en Thijs Coppus doa vaanoet Maastricht aal twie kier op gereageerd en, en doa giet ut um, hedde geej daat zelf ok aallemoal gelaeze. Beej blieve, is in dezen tied namelijk ut credo. Op joetjoeb haet di joong oet de Melderse wer en geweldig filmpke weggezatte vaan Bob Segal di plat melders proat. Geweldig. Motte gezeen hebbe. De webcams op de iesbaan loate oow thoes meigeniete vaan waat dur doa gebeurt. Hoofde ga ni mier vur te goan schaatse. Ut wuurt oow de hoeskamer igebrocht. En daan hebbe we den tillevisie nag ga neet ens agehad. Want ok doa goan ze dur vanoet daat ge eigenluk gennen tied het um te kieke. Beej ‘de werreld dreijt door’ deure items noeit langer daan anderhalve minuut. Liedjes nag korter. Beej ut neejs make ze de items zò lang aas daat oonderzeuk het agetoend, daat weej ut nag kunne bevatte. Beej andere neejszenders doon ze daat ok, ma doa loate ze ok nag ennen ‘tickertape’ meiloëpe. Daan kunde alvast zi waat ge gemist het of nag got misse. Hoewaal, ok doa is iets vur bedôcht. ‘Oetzending gemist’. Vaan gister make we net zo mekkelijk wer vaandaag. Weej wille gaer speule mit dun tied en doa speult vervolges de mèrt wer feilloos op i.
Ik goj ni zegge of daat aallemoal good of fout is. Ik duj dur zelf gewoën a mei. Heb net nag getwitterd aan iemus deen ierst en verhaaltje twitterde en ut doanoa pas, ok via twitter akondigde, of daat nou waal zon gooj volgorde waas. Ik kreeg metien ennen ‘tweet’ terug, woarin heej meej bedankte vur dun tip. Kiek, zoe kunde mekaar ok helpe, mit de neeje communicatiemiddele. Ma ut guft ok waal soms stof tot noadenke. Nim beejveurbield vastenaovend. Aas ge doa tied in zut wille winne, daan zien dur waal wat meugelijkheden huur. Ién groët fiest, woa 16 preense oetkome, gekoppeld aan íen groëte preensereceptie. Daat schilt vieftien daag. Ut gekke is daat vur de vastenaovend zelluf nag aaltied maa drie daag stiet. Zuij daat en gaat in de digitale mert zie, um doa ‘Vastenoavond gemist’ vur op te zetten. Filmkes die oow loate kieke of ge oow dun oavend durveur ok good geamuseerd het?

Doa haadde vroeger aallemoal genne last va. Ut snelle medium internet maakt gebroëk vaan dezelfden tied aas daat weej vroeger haaje. Net zo good minuten vaan 60 seconden en oore van 60 minuten. Alliën gebeurt doa veul mier teggeliek i. Mei effe stilstoan en ‘s um oow hin kieke is da ga ni zo slèch. Ni te lang, want oewië… Ik zeej daat ut aal ien oor is en ik moot dit stukske nag beej Ger ilevere. De ‘doei-lien’ verstriekt vaandaag. Ma gauw… Zuij Ger ok op Twitter zitte? Straks ‘s effe zeuke. Ierst dit afmake. Gelukkig kaan ik ut maile…

GvdM

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s