Provinciale verkiezingen, 4 jaar geleden

Zo nu en dan is terugkijken goed om weer vooruit te kunnen kijken. Op 2 maart 2011 waren de laatste PS-verkiezingen. Op 18 maart dit jaar mogen we weer. Gisteren kwam ik via Facebook Ger Driessen tegen. Ooit prominent GS-lid en straks, ook op 18 maart, in de race voor een bestuursfunctie binnen het Waterschap Peel en Maasvallei. Tijden veranderen. In 2011 schreef ik er het volgende over.

Gisteren hebben we ook hier in Horst aan de Maas gestemd voor de Limburgse Provinciale Staten. Omdat er op de kieslijsten personen stonden uit mijn mooie dorp, was ik extra benieuwd naar de uitslagen. Met name naar het resultaat van één dorpsgenoot, de huidige gedeputeerde Ger Driessen. Een gedreven CDA-politicus, die graag aan zijn vierde (!) periode binnen Gedeputeerde Staten wilde beginnen. Zijn ‘eigen’ provinciale CDA echter, had hem in de aanloop naar de verkiezingen in eerste instantie helemaal niet verkiesbaar gemaakt. Na protesten (voor een belangrijk deel van zijn eigen lokale Horst aan de Maas-aanhang) werd hij alsnog op een ‘onmogelijke’ vijftiende plek neergezet. De mensen die de (provinciale) politiek een beetje gevolgd hebben, kennen de naam Ger Driessen misschien van diens eigenzinnige promotiefilmpjes, die er daarna ontstonden. Landelijke aandacht haalde hij ermee. Hij kwam zelfs bij ‘De wereld draait door’ en bij Pauw en Witteman. Menigeen vroeg zich af of de goede man wel wist waar hij mee bezig was. Vandaag blijkt dat hij met voorkeursstemmen gekozen is. Het lijkt erop dat hij op één CDA-collega na (waarschijnlijk lijsttrekker Martijn van Helvert) de meeste Limburgse CDA-stemmers op zijn hand heeft gekregen. Wie het laatst lacht… Ik heb net de uitzending op de EO gezien (Uitgesproken EO). Men heeft Ger Driessen gisteren, en vanochtend, gevolgd met een camera. De korte documentaire gaf een heel aardig beeld te zien van Ger. Vond ik.

Ik heb geen CDA gestemd, maar ik put toch voldoening uit deze geslaagde Don Quichote-actie. Mooi hoe zijn eigenzinnige aanpak leidt tot het succes dat hij voor ogen had. Interessant ook hoe alle ‘deskundigen’, die voorspelden dat de filmpjes een verdere ‘diskwalificatie van de politicus’ teweeg zouden brengen, vandaag ongelijk hebben gekregen. In ieder geval wat Ger betreft. Het CDA heeft natuurlijk ongenadig verloren. Met name in Limburg. De provincie waar de macht sinds gisteren is overgedragen aan de PVV. Daar waren geen promotie-filmpjes voor nodig. De PVV-kiezers hebben gekeken naar eigen beelden van de dagelijkse werkelijkheid. Eigen beelden, want het zijn vaak films die ze zelf hebben uitgekozen. Als je alleen maar ziet wat je wil zien, dan is wat je niet ziet bijna automatisch ook datgene wat je niet wil. Daar hoef je niet zo lang over na te denken.

Maar we zullen het zien. Tijd zal leren of het ‘vertrouwen’ in de PVV, uitgesproken door bijna één miljoen Nederlanders, terecht is. In de Provinciale Staten van Limburg is de PVV in één keer, met 10 zetels, net zo groot geworden als het CDA. Of net zo klein, het is maar hoe je het bekijkt. Men moet nu samen gaan ‘regeren’ en dat is -ook in Limburg- toch vooruitzien. Ik heb vandaag tweets voorbij zien komen, waarin mensen aangeven vanaf vandaag ‘moeite te hebben om in Limburg te moeten vertoeven’. Ook heb ik al ergens gelezen dat het ‘jammer is dat zelfs België Limburg niet wil hebben’. Dat laatste kan overigens niet want zelfs onze premier roept dat hij ‘Nederland aan de Nederlanders terug wil geven’ en dus niet aan de Belgen. Al eerder schoffeerde hij ons buurland door in een ander verband te spreken over ‘Belgische toestanden’ die ‘hij niet zou willen’. (Lees in dit verband maar eens het artikel van Yves Desmet  ‘Hollandse toestanden: Nederland is vulgair scheldland’).

Het zijn, hoop ik, ludiek bedoelde tweets, maar ik kan er niks aan doen. De over-één-kam-geschoren-afwijzing, die bij de PVV terecht veroordeeld wordt, wordt door twitteraars (én premiers) met tweets en uitspraken als hierboven onbedoeld zelf ook gebezigd. Ludiek hopelijk, nogmaals, maar alleen voor hen die de humor ook doorzien er er verder niks bij denken. Polarisatie ligt echter zo verdomd snel op de loer. Zeker bij zulke gevoelige zieltjes als ikzelf. Hoe graag had ik vandaag ook kunnen tweeten dat er ‘bij ons gelukkig maar 7% PVV gestemd heeft’. Maar er blijkt zo verdomd veel verschil tussen ‘ons’ hier en ‘zij’ daar. En laat dát nou net de situatie zijn die ik juist niet wil en waarover ik me ongerust maak. Ik heb overigens PvdA gestemd. Omdat ik Roy ken. Maar hij komt er waarschijnlijk niet in. In GS bedoel ik. Jammer. Hetzelfde onverdiende lot als veel vluchtelingen straks? Zoals gezegd, we zullen het zien.

Het wordt toch weer gewoon lente.

Gepubliceerd door

Geert van den Munckhof

Gedachten digitaal delen en vastleggen in verhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s